Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Beagle

 

 

Kiskorábanan:

Nagykorában:

 

A Beagle kutya eredete:

A beagle fajtát évszázadok óta tenyésztik az Egyesült Királyságban.A fajta leírása az elsők között történt, az egységes tenyésztési szemlélet az Angol Beagle Club 1890 -ben történt megalakulásától számítható.
Érdekes, hogy a II. Világháború elötti időszakban - amikor nagy divatja volt az angol fajtáknak - nem volt beagle Magyarországon. A Magyar Ebtörzskönyv első beagle bejegyzése egy 1971 -es születésü, inport kan a MET(vegyes fajta) 3904 számú kutyája, Hayday Princ Fülöp, a második egy B törzskönyves kutya Diane (MET 4328), a következő - MET 4376 - beagle volt az első , amelyik részt vett a magyar állomány kialakitásában: Lovely Lara von Schloss Wolfpassing
.
Az első alom - Maverick M. - 1979-ben született B törzskönyvű szülőktől. A magyar beagle állomány kialakulása a következőkben foglalható össze
A kisérleti beagle állományokból elszármazott "B" törzskönyvezett kutyák, illetve a NEVIKI Nevitox kennelének - a White Eagle Lab (USA) törzséből származó - MEOE által törzskönyvezett állománya Az ausztriai fedezések: Millmar Barrister (Batusfalvi P,R alom), November von Helvesiek (Lukács-Lucky D alom), TrueLines Golden Nugget (Lukács-Lucky E alom), Ernie Envoy von Rechberg (Törökkúti T alom), Ossi vom Mitterfeld (Törökkúti S alom), Erskine Earl of Stonebridge (Liliomhegyi-foltos D alom) Angol import kanok fedezéséből származó almok: Roffit Snowstorm igen nagy mértékben javított a magyar állományon, elsősorban a fej alakulásában Fertrac Diplomat - sajnos nem rendelkezik MEOE által honosított törzskönyvvel. Ő csak az MKSZ Diana Beagle Klub által törzskönyvezett állományban szerepel, Theo of Dialynne aki 1993. márciusában érkezett Magyarországra, Apja 1991-1992.-ben az év legjobb tenyészálata címet érte el Angliában.
Alapvetően két dolog nehezítette ílletve nehezíti meg a beagle tenyésztését Magyarországon:
A beagle tenyésztők egy része (minden valószínűség szerint) sajnos kisérleti célra tenyésztett kutyát, három "tenyésztő" a 80 -as években mintegy 125 beagle-t "termelt" , akiknek sehol sincs nyoma! 126 NEVITOX beagle-t törzskönyveztek egyértelműen a kisérleti állomány kialakítása céljából 1990 -ben megalakult az MKSZ Diana Beagle Klubja, amely megosztotta az egységes beagle törzskönyvezést, mivel a Diana törzskönyvű kutyák csak "B" törzskönyvet kaphatnak a MEOE -ben.

Beagle leírása

 

 

Leírása:
Kis termetű, erőteljes felépítésű, kellemes megjelenésű kutya. Feje kopószerű, koponyája lapos, stopja enyhe. Szemek sötétbarnák vagy mogyorószínűek, meglehetősen nagyok, nem mélyülők vagy dülledtek. Fülek hosszúak, lekerekített heggyel, előrehúzva csaknem elérik az orr csúcsát. Háta egyenes ágyéka széles, mellkasa mély. Végtagjai párhuzamosak, izmosak, rövidek. Farka kissé ívben hajlik a hátvonal felett, figyelés közben terrieresen felfelé áll. Szőrzete rövid, sűrű, testhez simuló. Színe fekete -vörös-fehér (tricolor), ill. vörös-fehér (bicolor).
Vidám természetű kopó, bátor, nagy aktivitással, életerővel, eltökéltséggel párosulva. Éber, intelligens és kiegyensúlyozott, nem agresszív, de nem is félénk.

Marmagasság: 33-40 cm
Testtömeg: 8-12 kg
Táplálékigény: 655 g/nap
Várható élettartam: 12-14 év